zaterdag 12 oktober 2013

Genieten op het strand

De laatste keer zat ik op een terrasje in Bangkok, waar een wolkbreuk mijn uitzicht bedierf. Ik schreef daar dat ik een paar dagen zou gaan chillen op het eilandje Koh Samet, niet ver van Bangkok. Ik wilde even rust aan mijn hoofd, even wat minder mensen om mij heen en even genieten van een strand, de zon en palmbomen.
Achteraf gezien had ik mij deze moeite beter kunnen besparen. Terwijl ik frisse lucht verwacht had, werd ik welkom geheten door een enorme stank, waarschijnlijk veroorzaakt door de bergen afval die her en der verspreid lagen. Ook rond mijn hostel en het strand hing diezelfde lucht. Op het strand werd je van alle kanten lastig gevallen door verkopers, dus rust was er ook nauwelijks te vinden. Laat ik mijn verhaal over Koh Samet kort houden, het was geen succes en een onbewoond, ontoeristisch bounty eiland dat ik verwacht had bleek een illusie. Ik zal gedurende mijn reis nogmaals proberen een eiland te vinden dat aan mijn verwachtingen voldoet, ik hou gewoon vol!
Dit 'avontuur' op Koh Samet heeft mij doen denken over wat ik nou precies het leukst vind van mijn reis. Vooraf beschreef ik mijn reis als een mix van cultuur en natuur, met als afsluiting wat stranden om tot rust te komen. Op dit moment kan ik zeggen dat ik absoluut de natuur op nummer 1 zet, gevolgd door cultuur en ergens heel erg laag de stranden. De natuur in Maleisie vormde mijn hoogtepunt daar (Taman Negara), terwijl ook mijn avonturen rond Chiang Mai en Pai in Thailand super waren. Dat zijn dingen die ik nooit zal vergeten. 
Op dit moment zit ik in Ho Chi Minh City in Vietnam. Vietnam is weer een compleet andere ervaring dan Thailand en Vietnam. Iedereen heeft het altijd over dat Thailand het land van de lach is, maar persoonlijk vind ik de mensen hier nog aardiger. Iedereen spreekt Engels en overal zijn ze bereid je te helpen. Hoewel je natuurlijk wel op je hoede moet zijn voor de vele verkopers op straat. Verder wordt dit land gekenmerkt door de enorme hoeveelheid scooters en het verkeer, waar je wel even aan moet wennen. Maar hoewel het chaos is, lijkt het veel beter te werken dan in andere steden zoals Bangkok, waar je uren stilstaat voor het stoplicht. 

Gisteren ben ik op een toer geweest naar een tempel van de Caoistische religie ('Caoism'). Het is een mix van meerdere religies zoals Boeddhisme en komt alleen voor in het gebied rond de Mekong Delta. Het was een zeer interessante ervaring, zeker toen honderden gelovigen gingen bidden en de toeristen op een balkonnetje toe konden kijken. 
Daarnaast gingen we naar de Cu Chi Tunnels, gemaakt door de Viet Cong tijdens de Vietnam War. Ik heb mij de afgelopen dagen flink verdiept in de oorlog. Ik ben hier in een gebied dat in de jaren 60 en 70 flink is gebombardeerd en het is gruwelijk te lezen (en te zien in musea) wat de oorzaken en gevolgen van deze oorlog zijn. Vooral als je dan rondloopt in het gebied van de Cu Chi Tunnels voel je hoe het moet zijn geweest in die tijd. 

Morgen vertrek ik naar de Mekong Delta voor een 2 daagse toer. Daarna zal ik langzaam richting het noorden van Vietnam reizen. Waarschijnlijk zal mijn eerste stop Mui Ne zijn, waar een Sahara-achtige omgeving zou moeten zijn. En strand. Ik ben benieuwd...

Foto 1, 2, 3: Sukhothai
Foto 4, 5: Ayutthaya
Foto 6, 7: Bangkok
Foto 8: HCMC
Foto 9, 10: Caoistische tempel
Foto 11: Cu Chi Tunnels3 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal weer. Ik hoop dat geen last hebt van de wervelwind, die verwacht wordt. Doe voorzichtig en geniet van alles. Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat je geen strandmens bent heb je niet van een vreemde.Goed dat je zo geniet van die andere dingen.Kan niet wachten tot we daar ook zijn.Pas op voor de "wervelwind"van Loes.Tis echt wel een orkaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Timmy, ik zag op Internet dat dat eiland bij Thailand in julie besmeurd was met een dikke laag olie. Vandaar misschien die stank. loes

    BeantwoordenVerwijderen