zaterdag 7 december 2013

Laos: Caves, Waterfalls & Nice villages

Het is alweer een tijd geleden dat ik ergens een internetcafe ben tegengekomen en mijn avonturen kon delen. Maar ik ben inmiddels aangekomen in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, wat de eerste fatsoenlijke stad is na Hanoi. Ik heb Laos achter mij gelaten, een land wat op mij een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. De mooiste natuur en de laid-back sfeer die bijna overal hangt, het is een land wat ik iedereen kan aanraden. 

Ik zal beginnen op het moment dat ik Luang Prabang heb verlaten en langzaam richting het zuiden van Laos reis. De eerste plek die je dan tegenkomt, en waar je als backpacker geweest moet zijn, is Vang Vieng. Het is een dorp met een hele rare sfeer. Enorm veel guesthouses en restaurants, grote terrassen met riverview, maar bijna geen mensen. Ik heb gelezen dat een jaar of 10 geleden een slimme westerling samen met wat locals Vang Vieng wilde omtoveren tot het backpackersoord van Laos. Dat lukte, ze bedachten het afdrijven in de rivier in een rubber band (tuben), wat gepaard gaat met heel veel alcohol. Nu zijn er sinds een jaar strengere regels en bijna geen barretjes meer, dus minder backpackers en is Vang Vieng veranderd in een soort spookstad. Desondanks was het leuk, heb ik een middag in de rivier de overgebleven barretjes bezocht en de omgeving verkend per mountainbike. 
Kuang Si Falls in Luang Prabang.

Uitzicht op Luang Prabang vanaf de overkant van de Mekong.

Regenachtig uitzicht op de bergen rond Vang Vieng tijdens mijn mountainbikeritje.

Via Vientiane (de hoofdstad) ben ik verder naar het zuiden gereisd, naar Tha Khaek. Ik had mij al verdiept in deze plek en wist dat je hier met de motorbike een ronde kon maken naar de Kong Lor cave. Uiteindelijk met zijn zessen reden we in 2 dagen naar deze grotten. Onderweg reden we door het karakteristieke karst landschap en door een gebied wat onder water is gezet voor de winning van electriciteit. Alle bomen in het water zijn daardoor doodgegaan, wat een creepy indruk geeft. Wel een erg mooi gebied! Onze eindbestemming, de Kong Lor cave, was een gigantische grot waardoor je over het water naar de andere kant van de bergen kunt varen. Indrukwekkend!

Serious business: op de motorbike in Tha Khaek.

Onderweg in de grotten, waar de local kids ons vermaakten.


Geweldige uitzichten tijdens The Loop
Terug in Tha Khaek besloten we met zijn tweeen door te rijden op de motor, om zo in het zuiden ook het Bolaven Plateau te kunnen verkennen. Het Bolaven Plateau was qua natuur niet zo bijzonder als de omgeving van Tha Khaek, maar de watervallen in het gebied waren wel de moeite waard. Wanneer we een waterval bezocht hadden, dachten we dat dat wel ons hoogtepunt zou zijn, maar telkens was de volgende nog spectaculairder. Onze motor-8-daagse eindigde vlakbij het plaatsje Champasak, waar de eeuwenoude ruines van Wat Phu liggen. Vooral de ouderdom van de ruines en het feit dat ze tegen een berg opgebouwd zijn maakt hen bijzonder. Toch denk ik dat ik blij moet zijn dat ik Angkor Wat nog tegoed heb, want daarbij valt Wat Phu in het niet. 
Een van de vele watervallen bij het Bolaven Plateau.

Uitzicht vanaf Wat Phu. Aan de linkerkant in de verte is het Bolaven Plateau zichtbaar.

Mijn reis door Laos eindigde op een van de 4000 eilanden tegen de grens met Cambodja. Op Don Det huurden we een bungalow en hebben we het vooral heel erg rustig aan gedaan. Op mijn enige actieve dag heb ik een fiets gehuurd en de omgeving verkend. Zo hebben we de zeer bedreigde Irriwaddy dolfijnen gezien en de grootste watervallen van Zuidoost-Azie. Bijzonder omdat de gehele Mekong verandert in een waterval, verspreid over het hele gebied. 

Nu zit ik dus in Phnom Penh. Morgen zal ik naar het zuiden reizen: Kampot en Kep. Na weken met dezelfde mensen gereisd te hebben, zal ik daar eindelijk weer eens alleen zijn. Bedankt voor de fun Hadas en Michael (en voor kortere tijd ook Hugh, Olli en Natasha)! Op aanraden van iedereen ga ik waarschijnlijk daarna naar Koh Rong. En daarna zal ik mijn ouders en broertje+vriendin meeten in Siem Reap! 
Tot slot nog 2 foto's van zonsondergangen. Het aantal geweldige zonsondergangen dat ik meemaak is inmiddels niet meer op 1 hand te tellen!


8 opmerkingen:

 1. briljant verhaal! laos slaan wij deze keer helaas over. zal eerst de moed moeten verzamelen om motor te rijden :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. An, Kees en Menno . Wensen jullie een voorspoedig, 2014, en gigantisch veel reisplezier!!
   Ga zo door Timmy, met je reisverslag.

   Verwijderen
 2. Waarom draag je een stropdas? Leuke verhalen. En prachtige foto's. Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als cambodia en maleisie ons dit jaar bevalt wat temp.betreft heb ik nu al zin om volgend jr naar laos te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Timmy, heel veel plezier met je ouders, broer en vriendin.
  Doe ze de groeten van ons. Fijne feestdagen.
  groetjes Doke en Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 6. An, Kees en Menno . Wensen jullie een voorspoedig, 2014, en gigantisch veel reisplezier!!
  Ga zo door Timmy, met je reisverslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer lezen we weer iets van je avonturen?
  was het leuk met je ouders en broer? groet Doke

  BeantwoordenVerwijderen