maandag 25 maart 2013

Intenties

De lente is net begonnen maar de winter is nog niet voorbij. Met een snijdende oostenwind is het land al dagen in de ban van veel te koud weer voor de tijd van het jaar. Hoewel ik, net zoals bijna iedereen, graag de lentezon zou verwelkomen, vind ik het niet erg. Ik ben namelijk nog steeds niet afgestudeerd. En tijd om in de zon te gaan luieren heb ik daardoor toch niet.
In de zomer van 2011 ben ik begonnen met mijn afstudeeronderzoek in Zuid-Frankrijk. Sindsdien heb ik modellen gemaakt, heb ik delen van mijn scriptie geschreven, maar heb ik vooral ook een boel uitgesteld. Heel erg veel uitgesteld. Hoe langer ik uitstel, hoe vaker ik het woord procrastination tegen kom. En terecht, elke keer dat ik het woord tegenkom word ik weer herinnerd aan hetgeen ik niet doe.
Wat doe ik dan wel? Ik heb nu sinds ruim een half jaar werk. Werk dat niet geheel aansluit bij mijn studie, maar wat mij wel werkervaring geeft voor later. Over een maand zit het erop en ben ik werkloos. Tegen die tijd hoop ik ook mijn studie afgerond te hebben.
Ik ben dit blog gestart om voor mezelf een soort uitlaatklep te hebben. Ik wil het gebruiken om mijn gevoelens te uiten en tegelijkertijd te delen wat ik allemaal mee hoop te maken in de loop van dit jaar. Nadat ik alles heb afgerond ben ik namelijk van plan om op reis te gaan. Op reis naar zuidoost Azië.

Het plan om op reis te gaan is nog niet zo heel lang geleden ontstaan dankzij mijn broertje. Hij is een halfjaar op reis geweest naar India, Thailand en Maleisië voor een stage van zijn studie en heeft in Maleisië zijn huidige vriendin ontmoet. Sindsdien is hij nog een keer een maand naar Maleisië geweest en gaat hij na zijn studie opnieuw die kant op. Hij vertelde mij dat dat eigenlijk de laatste mogelijkheid is om een dergelijke reis te maken. Wanneer je na je studie een baan gevonden hebt is het een stuk lastiger een halfjaar weg te gaan.
Dit heeft mij geïnspireerd om ook op reis te gaan. Voor mij geldt namelijk hetzelfde, dit is als het ware de laatste mogelijkheid om zoiets te ondernemen. En aanvankelijk trok het idee van zo’n lange reis mij niet zo, maar nu denk ik daar anders over. Ik zie het nu als een tussenstop tussen mijn studententijd en mijn toekomst. Als een afsluiting van een periode. En als een begin van een nieuwe periode. Even pauze, even helemaal niks aan je hoofd. Heerlijk lijkt me dat.

Om zo intens mogelijk van mijn reis te genieten heb ik voor mezelf besloten dat ik alleen maar een retourticket naar Bangkok ga boeken en voor de rest helemaal niks. Ik heb vijf maanden de tijd om Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam door te reizen. Voor die vier landen neem ik zoveel tijd als dat ik zelf nodig vind. Deze vier landen vormen voor mij het hoofdonderdeel van mijn reis. Heb ik het naar mijn zin, blijf ik langer, vind ik het maar niks, reis ik de volgende dag weer door.
Wel heb ik aan de hand van allerlei websites en reisblogs een route opgesteld met locaties die ik graag zou willen bezoeken. Deze route leidt mij van Bangkok naar Chiang Mai, van Ho Chi Minh City naar Hanoi en van Luang Prabang naar Phnom Penh. Deze volgorde staat dus niet vast, maar houdt het best rekening met het regenseizoen. Dit gebruik ik dus ook als leidraad voor mijn reis.
Eenmaal in Phnom Penh zijn er verschillende opties. Misschien heb ik er dan alweer vijf maanden op zitten, maar hoogstwaarschijnlijk niet. Ik zou dan naar Singapore kunnen vliegen, om via Maleisië naar de Thaise kust te reizen. Ik zou ook via Bangkok een retourtje Myanmar kunnen boeken of via Kuala Lumpur een retourtje Sumatra. Zelfs een retourtje Perth is mogelijk om daar een vriendin te bezoeken. Maar dat zien we dan wel weer.
De reden dat ik Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam als belangrijkst beschouw is dat ik ze zo goed mogelijk wil leren kennen. Ik wil de beroemdste trekpleisters zien (Angkor Wat, Ha Long Bay, enz.), maar ook van de gebaande wegen af treden, door bijvoorbeeld eens een homestay in noord-Laos of Thailand te doen of door een paar dagen met een Easy Rider op pad te gaan. Zonder tijdsdruk zal ik deze landen zo goed mogelijk kunnen beleven.

Op dit moment heb ik nog helemaal niks geregeld. Ik heb nog geen backpack, geen tickets, en geen vaccinaties. Het enige wat ik gedaan heb, is een credit card aangevraagd. Maar ik heb dan ook nog tot augustus de tijd om alles te regelen. Augustus? Ja, want pas dan hoop ik te vertrekken om het regenseizoen zo goed mogelijk te vermijden.

1 opmerking: